Prof. Dr. Hasan Tahsin FENDOĞLU
Elazığ'da doğan Prof. Dr. Hasan Tahsin FENDOGLU,
Anayasa Hukuku alanında profesördür.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi (1978).
Bir süre serbest avukatlık yaptı.
Yüksek Lisans derslerini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde verdikten sonra master tezini Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı.
Temel hak ve özgürlüklere ilişkin olarak yazdığı doktora tezini 1992 tarihinde İstanbul üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlayarak “Kamu Hukuku Doktoru” (Ph. D.)oldu. 3 Ekim 1995 tarihinde yargı bağımsızlığına ilişkin olarak bitirdiği doçentlik tezi ve diğer çalışmaları dikkate alınarak, doçentlik jüri üyelerinin oybirliğiyle üniversite doçenti ünvanını kazandı.
Yabanci dil sınavını iki dilden başardı. “Türkiye’de Demokrasinin Gelişimi ve Avrupa Birliği” isimli profesörlük tezi ve diğer çalışmaları dikkate alınarak
Anayasa Hukuku Profesörü oldu.
* D.Ü.Hukuk Fakültesi'nde Dekan yardımcılığı ve Kamu Hukuku Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulundu.
* Adalet Bakanlığı’nda iki dönem “Yüksek Müşavirlik” yaptı.
* Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu Başkanlığı ve Yüksek Kurul üyeliği yaptı.
* TRT Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı,
* İnsan Hakları Ulusal Komite Başkanlığı, Başbakan Başmüşavirliği ve Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı görevlerinde bulundu.
* Halen Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Bölüm Başkanlığı ve RTÜK Başkan Vekilliği görevine devam etmektedir.
Kamuda ilk kez Türkiye İnsan Hakları Raporu’nu (2007 ve 2008), Kayıp çocuklar Raporu’nu,
İşkence ve Kötü Muamele ile Etkin Mücadele Raporu’nu ve Töre ve Namus Cinayetleri Raporu’nu (2003-2007) yayımladı.
Avrupa Konseyi ile yapılan ve Adalet ve İçişleri Bakanlıkları ile birlikte gerçekleştirilen “İnsan Hakları Reformlarının Türkiye’de Uygulanması Projesi” nde Proje Başkanlığı yaptı.
Fendoğlu'nun çeşitli Hukuk Kitapları, yurt içinde ve yurt dışındaki bilimsel toplantılarda sunduğu İngilizce ve Türkçe çok sayıda bildiri, makale ve çalışmaları bulunmaktadır.
FENDOĞLU, Evli ve 3 Çocuk Babasıdır.
Adalet!
45 yıllık hukuk tecrübemi ve güncel olarak yapmış olduğum faaliyetlere buradan ulaşabilirsiniz.
Günümüzde, temel hakların korunması amacıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolu, sayısı 40’ı aşan uygar ülkelerde kabul edilmektedir. Bu yol, hukuk devleti ilkesinin daha mükemmel bir biçimde gerçekleştirilmesine ve bunun en önemli unsurlarından biri olan devlet organlarının yapt Devamı...
KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ VE OMBUDSMANLIK
Prof. Dr. Hasan Tahsin FENDOGLU
15 Haziran 2012 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen Kamu Denetçiliği Kurumunun Kürt sorunu gibi önemli bazı problemlerin çözümünde katkıları olabilir.
12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halk oylaması ile halkın yaklaşık % 58’i tarafından kabul edilen Anayasa değişikliği oylaması sonucunda Kamu Denetçiliği Kurumunun anayasal bir Devamı...