SDE "OMBUDSMANLIK VE TÜRKİYE’DE OMBUDSMANLIK TARTIŞMALARI’’ BEYİN FIRTINASI
‘‘OMBUDSMANLIK
VE TÜRKİYE’DE OMBUDSMANLIK
TARTIŞMALARI’’
Konulu beyin fırtınası toplantısı gerçekleĢtirilecektir. Katılımlarınızı bekliyoruz.
Saygılarımızla,
Prof. Dr. Yasin AKTAY
SDE BaĢkanı
KONUŞMACI : Prof. Dr. Hasan Tahsin FENDOĞLU
MODERATÖR: Dr. Murat YILMAZ
KONU:
Temel görevi bireylerle kamu otoritesi arasındaki anlaĢmazlıklarda arabuluculuk yapmak, kamu hizmetlerinin yürütülüĢündeki adaletsizlikler hakkında, konudan etkilenenlerden Ģikâyetleri almak, bu konularda araĢtırmalar yapmak ve sorunları çözmek olarak tanımlanan Ombudsmanlık Kurumu, Türkiye’de özellikle 2006 yılındaki kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptali ile yoğun bir tartıĢmaya konu edilmiĢtir. Çıkarılan 5548 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu Yüksek Mahkeme tarafından anayasal temeli olmaması gerekçesiyle iptal edilen Kurum için 12 Eylül 2010 tarihinde kabul edilen referandum ile anayasal bir temel oluĢturulmuĢ ve yasal düzenlemenin önündeki engel de aĢılmıĢtır. ġu anda içinde bulunulan süreçte Kurum’un oluĢumu ve yerine getireceği iĢlevler açısından kamuoyunda ciddi ve heyecanlı bir beklenti söz konusudur. SDE olarak, yeniden yapılacak yasal düzenlemelerin oluĢması sürecinde karar vericilere toplumsal taleplerin ulaĢması konusunda katkı sağlamak amacıyla bir toplantı organize etmeyi uygun bulduk.
PROF. DR. HASAN TAHSİN FENDOĞLU:
1954 yılında Elazığ'da doğan Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Anayasa Hukuku alanında profesördür. Ġstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi (1978). Bir süre serbest avukatlık yaptı. Yüksek Lisans derslerini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde verdikten sonra master tezini Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Temel hak ve özgürlüklere iliĢkin olarak yazdığı doktora tezini 1992 tarihinde Ġstanbul üniversitesi Hukuk
Fakültesi’nde tamamlayarak “Kamu Hukuku Doktoru” (Ph. D.)oldu. 3 Ekim 1995 tarihinde yargı bağımsızlığına iliĢkin olarak bitirdiği doçentlik tezi ve diğer çalıĢmaları dikkate alınarak, doçentlik jüri üyelerinin oybirliğiyle üniversite doçenti unvanını kazandı. Yabancı dil sınavını iki dilden baĢardı. “Türkiye’de Demokrasinin Gelişimi ve Avrupa Birliği” isimli profesörlük tezi ve diğer çalıĢmaları dikkate alınarak Anayasa Hukuku Profesörü oldu. D.Ü.Hukuk Fakültesi'nde Dekan yardımcılığı ve Kamu Hukuku Bölüm BaĢkanlığı görevlerinde bulundu. Adalet Bakanlığı’nda iki dönem “Yüksek MüĢavirlik” yaptı. Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu BaĢkanlığı ve Yüksek Kurul üyeliği yaptı. TRT Yönetim Kurulu BaĢkan Yardımcılığı, Ġnsan Hakları Ulusal Komite BaĢkanlığı, BaĢbakan BaĢ müĢavirliği ve BaĢbakanlık Ġnsan Hakları BaĢkanlığı görevlerinde bulundu. Kamuda ilk kez Türkiye İnsan Hakları Raporu’nu (2007 ve 2008), Kayıp çocuklar Raporu’nu, İşkence ve Kötü Muamele ile Etkin Mücadele Raporu’nu ve Töre ve Namus Cinayetleri Raporu’nu (2003-2007) yayımladı. Avrupa Konseyi ile yapılan ve Adalet ve ĠçiĢleri Bakanlıkları ile birlikte gerçekleĢtirilen “Ġnsan Hakları Reformlarının Türkiye’de Uygulanması Projesi” nde Proje BaĢkanlığı yaptı. Ġki tanesi Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanmıĢ; yedi tanesi üniversite yayını olarak kabul edilmiĢ toplam 15 adet hukuk kitabı, yurt içinde ve yurt dıĢındaki bilimsel toplantılarda sunduğu 100'den fazla bildiri, makale ve çalıĢmaları bulunmaktadır. FENDOĞLU, evli ve 3 çocuk babasıdır.
DR. MURAT YILMAZ
1967 EskiĢehir doğumlu. Ankara Üniversitesi SBF Kamu Yönetimi mezunu. Gazi Üniversitesi Siyasal DavranıĢ kürsüsünde Ahmet Ağaoğlu üzerine yüksek lisans, Ankara Üniversitesi SBF’nde CHP’nin 1930- 1946 dönemi üzerine doktora tezi hazırladı. Türk siyasi hayatı ve fikir tarihi üzerine çalıĢmalarını sürdürmektedir. YayınlanmıĢ muhtelif kitapları ve makaleleri vardır. Verdiği Dersler: Siyaset Bilimi, Siyasi Düşünceler Tarihi, Siyaset Sosyolojisi, Türk Siyasi Tarihi, Türk Düşünce Tarihi. Kitapları: Medeniyetler Çatışması (Vadi yay), Avrasyacılık: Yeni Bir Uygarlık Yolu ( Elma yayıncılık), Liberalizm (İletişim yay), Din ve Vicdan Hürriyeti (Liberte yay), Cemil Meriç (Kültür Bakanlığı yay), Erol Güngör (Kültür Bakanlığı yay), Sabri Fehmi Ülgener (Kültür Bakanlığı yay).
TOPLANTI PROGRAMI:
Tarih : 22 Aralık 2010 ÇarĢamba
Saat : 14.00
Yer : SDE Konferans Salonu
LCV : Bircan KOLCU 0 312 473 80 44/45
www.sde.org.tr
'OMBUDSMANLIK VE TÜRKIYE’DE OMBUDSMANLIK TARTISMALARI’’ BEYIN FIRTINASI.
